Bread, Breakfast
Comments 5

Baka glutenfritt

Mjöl och gryn för glutenfri bakning

Det finns en hel uppsjö mjöl och gryn du kan använda dig av om du väljer att baka och äta glutenfritt. Till en början kan det vara lite trixigt att baka med glutenfria mjöl, speciellt om du är van att använda dig av vetemjöl, råg, dinkel etcetera. Jag har ännu inte lyckats uppnå vetemjölets fluffighet när jag bakat med glutenfria mjölsorter, men personligen föredrar jag smaken från olika nötmjöl framför den traditionella vetemjölssmaken. Ett extra plus när man bakar med till exempel nötmjöl, quinoa- eller bovetemjöl är det höga näringsvärdet.

 

Bovetemjöl

Bovete är trots namnet en ört och inte ett sädesslag. Bovete innehåller viktiga mineraler (fosfor, magnesium, zink, kalium, kalcium) och essentiella aminosyror. Örten är dessutom lättsmält. Proteinhalten i bovete är cirka 11 g / 100 g. Bovetemjölet som är rätt så grovt passar utmärkt till bakning. Används med fördel till bröd, pannkakor, pajer, pizza och kakor såsom morotskaka eller muffins. Bovete suger åt sig mycket vätska så tänk på det när du bakar. Jag brukar oftast tillsätta ett extra ägg i smeten eller mer vatten/mjölk beroende på recept.

Bovete finns även som gryn och som hela korn. Dessa passar perfekt att koka gröt på, eller varför inte som alternativ till ris (helt bovete) Viktigt att komma ihåg när du använder dig av helt bovete är att först skölja det i hett vatten och sedan i kallt vatten.

Hirs

Hirs är rikt på fleromättat fett och B-vitaminer, samt mineralerna fosfor, magnesium, kalium och järn. Hirs används till gröt, vegetariska biffar, soppor,gratänger eller istället för ris. Proteinhalten i hirs är cirka 10 g / 100 g.

Quinoamjöl

Quinoamjöl passar utmärkt till bakning. Quinoa som är en ört har ett högt näringsvärde med mycket proteiner, nyttiga fettsyror, mineraler och vitaminer. Proteinhalten i quinoa är 13 g / 100g. Används med fördel till pannkakor, bröd och kakor.

DSC03183 kopiera

Rismjöl

Rismjöl är mild i smaken och passar perfekt till bakning; både till bröd, pizza, pajer och kakor. Att baka scones på rismjöl är en riktig höjdare. Perfekt för känsliga magar.

Mandelmjöl/Hasselnötsmjöl

Mandelmjöl och hasselnötsmjöl är härligt nötiga i smaken och passar till det mesta; pajer, kex, bröd, pizza och kakor, samt som panering. Nötterna är rika på fleromättade fetter, E-vitamin och magnesium. Mandlar är för övrigt rika på protein.

Majsmjöl

Majsmjöl har en mild smak och passar till det mesta, såsom pajer, pizza, bröd och knäckebröd. Lättsmält och bra för dig med känslig mage.

Kokosmjöl

Kokosmjöl är lite sötare i smaken och passar perfekt till söta bakverk som muffins, kakor, pannkakor etcetera. Kokosmjöl är väldigt fiberrikt och mättar därmed länge.

Bäst resultat får du om du kombinerar olika mjöl med varandra. Kombinera gärna någon form av nötmjöl med till exempel rismjöl, quinoamjöl eller bovetemjöl. Prova dig fram. Vissa gånger misslyckas man totalt, men skam den som ger sig. Övning ger färdighet. Jag har väl ännu inte lyckats skapa några fluffiga glutenfria bakverk, men goda och framför allt mer näringsrika är de iallafall.

Vilket är ditt favoritmjöl? Har jag kanske glömt bort något? Berätta gärna!

/Linda

Annonser

5 Comments

 1. Quinoa har jag faktiskt inte sett som mjöl, men däremot i en müsliblandning på Coop. Hafre gryn, quinoa och aprikoser. Riktigt gott till frukt-kost-grötsmoothien (Bara jag som äter sånt och hittar på såna ord. hehe)
  Bovete brukar jag köpa helt och mixa till mjöl själv. Blir lite grovkornigt men det är så jag vill ha det. Likaså mandel brukar jag mixa själv.
  Majsmjöl brukar jag köpa en grovmalen variant.

  Om du glömt något? Nje… tror jag inte… med mindre vi tar med mald psyllium och linfrön. Men det är ju inte direkt mjöl även om man ibland har med det i baket.

  • Ja den havregryn, quinoa och aprikoser blandningen har jag också smakat! Gött 🙂 Det är trevligt när man kan mixa sina egna mjöl av mandel, bovete etcetera. Väldigt husmoderligt (är det ens ett ord.. ?Hehe) Bovete har jag faktiskt inte själv testat att mala.

   • Egentligen inte ett dugg husmoderlig. Bara lat och bekväm. Ordet snabbmat har en helt annan betydelse inom de här väggarna. 😉
    Och har taskigt med pengar. Helt bovete är det billigaste alternativet.

   • Haha jaa jag tycker det är bekvämare att gå å handla en påse mandelmjöl. Borde faktiskt mala själv. Sparar en hel del slantar. Att det ska vara så dyrt att äta hälsosam snabbmat ;D

   • Ja. Håller med. Men man kan ju vara glad att ekologiska bananer har sjunkit i pris nu! Och änglamark har en hel del vettiga saker till vettiga priser. Gillar bl.a deras pumpakärnor och solrosfrön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s