Tips & inspo, Wellness
Comments 9

Några tankar kring sötning och sötningsmedel

Det finns en mängd sötningsmedel du kan använda dig av om du inte vill använda vitt, raffinerat socker. Trots att dessa sötningsalternativ är hälsosammare än socker bör du alltid använda dem med stor försiktighet.

Agavesirap, dadlar, kokossocker, indiansocker etcetera påverkar kanske inte ditt blodsocker nämnvärt men de triggar likväl sötsuget. Det bidrar till en dålig vana – att varje dag vilja ha något sött. För många kan det vara väldigt svårt att bli av med detta sötsug. Om man vet med sig att man lätt hamnar i en ond cirkel och varje dag vill ha något sött är det viktigt att man stannar upp och tänker efter – hur mycket sött stoppar jag i själva verket i mig under en hel dag?

Att använda sig av naturens egna sötsaker såsom torkade dadlar, russin, bananer, aprikoser eller plommon är ett hälsosammare alternativ till det vita sockret eftersom de till skillnad från vitt socker innehåller näringsämnen som vitaminer och fibrer. Trots allt, är det viktigt att komma ihåg mängden sötning man får i sig. Allt med måtta.

025 kopiera

008

Några sötningsalternativ:

Honung

Manuka honung (raw food och bör därmed inte upphettas över 40 grader)

Agavesirap – Lär innehålla väldigt mycket fruktos, vissa sorter upp till 90 %. Du bör därför hålla koll på mängden fruktos i produkten, den bör inte överstiga 20-30 %.

Stevia socker – Ett naturligt sötningsmedel som kommer från plantan Stevia Rebaudiana. Höjer inte blodsockernivån. Passar bra för diabetiker.

Sukrin – Höjer inte blodsockernivån. Kan användas av diabetiker. Framställs vid en naturlig jäsningsprocess där man använder druvsocker som råvara. (www.sukrin.com)

Kokossocker – Har en mild smak av kola. Kommer från kokospalmens nektar och har ett lågt GI på 35. Innehåller näringsämnen som zink, magnesium och B-vitamin.

Indiansocker – Sockret framställs naturligt av sockerrör som växer i Bolivia. Indiansocker upptas långsamt av kroppen och håller därmed blodsockernivån jämn. Påminner lite om knäckig kola i smaken.

Dadelsirap

Lönnsirap

Viktigt: Läs på förpackningen om doseringsmängden, eftersom många sötningsmedel är mycket sötare i smaken än vanligt socker.

008

En intressant artikel om socker. Klicka här!

Annonser

9 Comments

 1. Dadelsirap provade jag på. Tror i samband med ett av dina recept. Men det var nåt av det äckligaste. Och då älskar jag dadlar!!!!
  Stevia är jag skeptisk emot. Inte mot växten i sig, men man har ju mixtrat en massa med den. ”Utvunnit” och pulvriserat och man ska nog inte veta vad man kan ha gjort mera. Bara för att stevia plötsligt blev ”inne”.
  Varför inte försöka söta mindre? Rent generellt sett?

  Något som jag blev varse nyligen är faktiskt majsprodukten ”Corn syrup” Och det står totalt still i huvudet nu vad det heter på svenska produkter. Stärkelsesirap????
  Inte ett dugg bra i alla fall!

  • Du har så rätt. Många sötningsalternativ som marknadsförs som hälsosamma men som i själva verket inte är ett dugg bättre än vanligt socker. Måtta med allt. Det gäller att läsa på, det finns en uppsjö med artiklar, åsikter…

   • Vad jag reagerar emot, kan t.ex vara att den som vill lägga om sin kost oavsett om det är pga nån allergi eller rent allmänt för att äta nyttigare, försöker få saker som ser likadana ut och som smakar likadant istället för att ändra helt på vanorna.
    Ta t.ex en glutenallergiker som prompt vill ha muffins eller kanelbullar. Då blir dessa ”delikatesser” bakade av vetestärkelse och kanske rismjöl och fullkomligt dränkta i socker.
    Men jag måste erkänna att jag gillar den glutenfria spagettin från Semper.

   • Yes, de färdiga glutenfria produkterna innehåller tyvärr mängder av socker, stärkelse å en lång rad E-ämnen. Många som inte är glutenallergiker men som kanske fått för sig att de glutenfria produkterna nog säkert är hälsosamma går nog på en nit. Jag själv gillar sötsaker så jag brukar försöka baka dem själv så gott de går. Då vet man iaf vad de innehåller!

   • Jag brukar göra egen chokladkola på helgerna…
    Muscovadosocker, smör, kokosmjölk creamy, och massor av kakao! Faktum är att det är mycket godare än någon köpt choklad. Och jag har märkt att jag blir ”mätt” på min kola, men kan stoppa i mig tills det tar slut om jag köper choklad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s