Tips & inspo, Wellness
Kommentera

Höstdepression? Nej tack.

DSC03364

Det är otroligt många som klagar över att hösten är här. ”Nu kryper sig höstångesten på.” ”Hösten gör mig deprimerad.” ”Det är så mörkt.” ”Jag orkar inte göra någonting.” Själv är jag inget stort fan av hösten. Men nu får det räcka! Sitter du och inväntar höstdepressionen, ångesten – Ja då kommer den sannerligen att dyka upp. Fortare än du anar. Visst, hösten den ÄR mörk. Grå och regnig. Måhända är den trist, men likväl dyker den upp varje år, så då är det lika bra att göra det bästa ut av den. Försök ta till vara på tiden. Nu har du möjlighet att göra de där sakerna du kanske inte hann med under de varma sommarmånaderna. Som att läsa den där spännande deckaren på nattduksbordet, gå den där språkkursen du alltid drömt om. Tid att strukturera upp din vardag. Försök ta till vara på de ljusa timmarna under dagen, ta en promenad eller löprunda. Regnar det? Klä på dig bättre kläder och gå ut. Bara gå. Känslan efteråt är oslagbar.

DSC03335

Det är lätt att falla in i ett negativt tankemönster. Dagarna blir kortare. Beckmörkt ute. Blåsigt. Det är då de behövs. De positiva tankarna som fokuserar på det som är bra. Tänk vad vi är lyckligt lottade i Norden som har fyra helt olika årstider. De måste vi ta vara på. Själv älskar jag att promenera på hösten. Luften är friskare, blåsten väcker liv i sinnet. Kylan känns befriande på något vis. Det gör gott för själen att gå ut och välkomna hösten. För trots att den kan verka både trist och grå så dyker de där dagarna upp då solen skiner från en klarblå himmel, naturen är täckt av färgglada löv och livet känns så där extra underbart. Ta tillvara på dem.

DSC03351

Tio tips för en härligare höst

1. Var ute i naturen. Frisk luft piggar alltid upp en trött själ. Promenera i skogen och insup den krispiga höstluften.

2. Träna. Regelbunden motion ökar halten av signalsubstanserna dopamin och serotonin i hjärnan. Dopamin har en energihöjande effekt och serotonin stabiliserar humöret och risken att drabbas av depression minskar.

3. Skaffa en ny hobby. Ta tillfället i akt och anmäl dig till den där kursen du länge drömt om. Fotografering, japanska, matlagning, italienska eller varför inte en skrivkurs. Du lär dig något nytt och får nya bekantskaper på köpet.

4. Fokusera på din mentala hälsa. Fokusera på det positiva. Ta till uppgift att varje dag skriva ner tre saker du är tacksam över. Efter ett tag kommer du att märka att du omedvetet börjar fokusera på de bra sakerna i livet.

5. Ät extra hälsosamt. Nu är det extra viktigt att du får i dig viktiga vitaminer och mineraler. Ät mycket grönsaker, gärna säsongsbetonat och ekologiskt. Nu när solen allt mer börja lysa med sin frånvaro blir det allt viktigare att  få i sig D-vitamin. Är du kvinna, kolla gärna upp ditt hemoglobin. Järnbrist kan leda till trötthet och en allmän svaghetskänsla i kroppen.

6. Umgås med de du håller kär. Att umgås med de som får dig på bra humör som dina vänner, husdjur, familj och partner är otroligt viktigt och kan få vilken grå dag som helst att kännas underbar.

7. Res. Har du möjlighet så boka in en resa. En kort weekend trip eller en längre resa till solen. En resa behöver inte alltid betyda att åka utomlands. Upptäck ditt eget hemland. Ett litet miljöombyte gör alltid gott.

8. Regelbundenhet. Känner man sig nedstämd är det bra med fasta rutiner i vardagen. Ställ väckarklockan på ungefär samma tid varje dag, ät på bestämda tider, schemalägg din träning och planera in tid för dig själv.

9. Sov. Det är viktigt att du får tillräckligt med sömn. 7-8 timmar per natt är lagom, du ska känna dig utvilad när du vaknar. Sover du för mycket blir du bara tröttare. Sömnen är väldigt individuell så testa vad som funkar bäst för dig.

10. Ha sex. Forskning har visat att sex inte bara stärker vårt självförtroende och gör oss friskare och gladare överlag utan närhetshormonet oxytocin ökar även nivåerna av kroppens må-bra-hormon endorfin.

 

/Linda

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s