Tips & inspo, Wellness
Kommentera

Vitaminer & Mineraler

Våra kroppar behöver vitaminer och mineraler för att fungera optimalt. Vitaminer är organiska näringsämnen som bland annat är viktiga för cellernas ämnesomsättning. Mineralerna ger näring till kroppen och behövs för kroppens uppbyggnad. Vitaminer och mineraler som naturligt förekommer i kosten är att föredra, men i vissa fall kan det vara nödvändigt med tillskott av både vitaminer och mineraler. Sambandet mellan kroppens funktion och behov av vitaminer och mineraler är långt ifrån färdigutforskat i dagsläget.

Vitaminer

Det finns 13 essentiella vitaminer.

Nio stycken vattenlösliga vitaminer; B1- tiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, B5- pantotensyra, B6-pyridoxin, B7-biotin, B9-folsyra, B12-kobobalin och C-vitamin. Vitamin C finns mest i frukt och grönsaker och B-vitaminer förekommer mest i kött, fågel, grönsaker och spannmål.

Fyra stycken fettlösliga vitaminer; A-vitamin, D-vitamin, K-vitamin och E-vitamin.

Vitaminerna förekommer i sin naturliga form i vår mat. De flesta får tillräckligt av dessa näringsämnen genom att äta en allsidig och balanserad kost. För till exempel småbarn, gravida och äldre kan det vara motiverat med kosttillskott, skriver Livsmedelsverket. Bland veganer och vegetarianer är det relativt vanligt med en brist på B12 och man kan därför behöva ta kosttillskott. Spirulina och Chlorella innehåller B12 och är ett perfekt kosttillskott.

I solfattiga Norden kan brist på D-vitamin förekomma under de mörka vintermånaderna. För att undvika att brist uppstår är det bra att regelbundet äta fet fisk eller ta D-vitamin som tillskott. D-vitamin behövs för cellernas tillväxt och nervsystemet. Vad mera förbättrar D-vitamin upptaget av mineraler och sägs reglera hormonbalansen, öka produktionen av testosteron, höja sexlusten och vara bra för fertiliteten. D-vitamin är även bakteriedödande och bra för immunförsvaret, samt motverkar trötthet och depression. Vitamin D motverkar även förkylning och influensa. Så extra viktigt att få i sig denna livsnödvändiga vitamin under det mörka vinterhalvåret och förhoppningsvis håller man både förkylningen och nedstämdheten på långt avstånd!

Mineraler

Mineraler ger näring till kroppen och behövs för att ett flertal funktioner i kroppen ska fungera optimalt. Genom kosten får vi i oss mineraler. Dessvärre blir odlingsjorden allt näringsfattigare och de odlade grödor vi köper har minskat i mineralhalt genom åren. För den som vill läsa om rekommenderade RDI- och ODI-värden kan klicka här.

Viktiga mineraler; Jod, Järn, Kalcium, Kalium, Koppar, Krom, Magnesium, Mangan, Molybden, Natrium, Selen och Zink.

Övriga mineraler är Fluor, Fosfor, Svavel, Kobolt, Kisel, Brom, Bor m.fl.

Livsmedel som innehåller höga halter av näringsämnen, så kallade Superfoods;

1. Kålväxter, såsom grönkål, broccoli, vitkål.

2. Grönsaker, såsom spenat, morötter, vitlök, rödbetor.

3. Frukt och bär, såsom blåbär, nypon, tranbär, avokado, banan, äpple, granatäpple, apelsin.

4. Spannmål, såsom quinoa, havregryn, hirs.

5. Nötter och frön, såsom mandlar, chiafrön, valnötter.

6. Kryddor och örter, såsom ingefära, gurkmeja.

7. Animaliska livsmedel, såsom ägg, lax, yoghurt.

Exempel på de bästa oljorna är; olivolja, linfröolja, kallpressad kokosolja, rapsolja.

Det är en hel vetenskap kring vitaminer och mineraler och behovet av dessa är som sagt långt ifrån färdigutforskat. Viktigt att komma ihåg är att äta en så balanserad och näringsrik kost som möjligt för att förebygga ohälsa och för att kroppen ska fungera optimalt. Uttrycket Du är vad du äter har aldrig klingat bättre.

Källor: www.halsosidorna.se; www.livsmedelsverket.se;

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s